Teknowaren tarina

Teknoware on valmistanut vuodesta 1972 alkaen sisävalaistusratkaisuja hyötyajoneuvoihin ja turvavalaistusratkaisuja julkisiin tiloihin ja laivoihin.

Nykyisin yrityksellä on lukuisia tuotantolaitoksia kolmella mantereella.

1970-luku – ensimmäisistä innovaatioista vientiuralle

Teknowaren tarina sai alkunsa vuonna 1972 Lahdessa, kun insinööri Kalervo Virtanen perusti yrityksen yhdessä liikekumppaninsa sähköinsinööri Matti Vatajan kanssa. Perheomisteisen yrityksen tuotekehitystyö lähti käyntiin Virtasen vaatimattomassa saunamökissä.

Teknowaren ensimmäinen innovaatio oli Virtasen mökissään suunnittelema valaistusjärjestelmän invertteri TRM-30. Invertteri avasi oven ajoneuvoratkaisualalle ja muodosti teknisen perustan vuonna 1974 alkaneelle turvavalaistus- ja varavalaistustuotteiden valmistukselle.

1980-luvulla Teknowaren innovatiiviset tuotteet siivittivät kansainvälistä kasvua, ja yritys sai Mercedes-Benzin kaltaisia suuria asiakkuuksia. Kasvua vauhditti myös uusi turvavalaistusta edellyttävä lainsäädäntö.

Teknowaren tuotevalikoima kasvoi muun muassa loisteputkin varustetuilla reittiopasteilla, sähkötoimisella turvareunoilla ja turvavaloilla. Vuonna 1989 Teknoware kehitti ja patentoi turvavalojen automaattisen testausjärjestelmän nimeltään Exitest TW2000. Keksintö helpotti varavalaistuksen testaamista suurissa kiinteistöissä, kuten sairaaloissa, hotelleissa ja toimistoissa.

1980-luvulle tultaessa Teknoware oli kehittänyt myönteiseen työmoraaliin ja toveruuteen pohjautuvan työskentelykulttuurin, jossa sekä johto että työntekijät sitoutuivat tavoitteisiin. Työilmapiiriä vahvistivat myös erilaiset tapahtumat ja yhteistoiminta, kuten vapaaehtoiset pihatyöt ja joulu- ja kevätjuhlat.

Kalervo Virtanen jäi eläkkeelle vuonna 1987 toimittuaan 15 vuotta Teknowaren johdossa. Tällöin Teknowaren omistajiksi tulivat Rauno Mattila ja Traforek Oy. Yhä edelleen, sukupolvenvaihdosten jälkeen Teknowaren omistaa Rauno Mattilan jälkeläisten ja heidän perheidensä yritys Teknopower Oy.

1990-luku – läpimurtoja teknologiassa ja markkinoilla

1990-luvulla Teknoware jatkoi kasvamistaan Suomessa vallitsevasta lamasta huolimatta. Yrityksestä tuli Euroopan johtava linja-autojen sisävalaistusratkaisujen toimittaja.

Teknowaren alkaessa hallita linja-autojen sisävalaistusmarkkinoita Euroopassa, yritys päätti investoida turvavalaistustuotantoon sekä junavalaistuksen ja invertterien vientikauppaan. Turvavalaistuspuolella tulivat markkinoille ensimmäiset LED-opastevalaisimet ja yrityksen innovaatio DC-käytön merkkivalo auttoi asiakkaita vähentämään kustannuksia perinteisiin ratkaisuihin nähden. 1990-luvun puolivälissä elektroniikkatuotannossa otettiin käyttöön SMD-teknologia ja Lahdessa laajennettiin tuotanto- ja toimistotiloja.

Teknoware oli ensimmäisten suomalaisten ISO-sertifikaatin saaneiden yritysten joukossa ISO 9001- ja ISO 14001 -sertifikaateillaan, joita yritys ja asiakkaat pitivät merkittävinä.

Saavutettuaan vakaan aseman Euroopassa Teknoware alkoi menestyksekkäästi tavoitella Amerikan ja Australian markkinoita. Vuonna 1996 yritys sai Suomen presidentin Martti Ahtisaaren myöntämän vientipalkinnon.

2000-luvulle tultaessa Teknoware oli napannut jo kolmanneksen ajoneuvovalaistuksen globaaleista markkinoista ja alkoi valloittaa turvavalaistuspuolella uusia markkina-alueita.

Kasvua tehostivat jälleen uudet teknologiat ja innovaatiot. Teknoware aloitti LED-valojen tuotannon ja otti ensimmäisen kerran käyttöön mikroprosessoritekniikan. Uusia innovaatioita olivat muun muassa ensimmäinen osoitteellinen turvavalokeskus ja ensimmäiset keskusvalvontajärjestelmät.

Saavutettuaan turvavalaistuksen markkinajohtajan aseman Suomessa Teknoware aloitti turvavalaistusratkaisujen viennin vuonna 2002.

Vuonna 2008 perustettiin yhteisyritys Teknoware Middle East hoitamaan Lähi-idän, Afrikan ja Intian markkinoita.

2010-luku – laajentuminen ympäri maailman

2010-luvulla Teknoware laajensi toimintojaan Euroopassa, Pohjois-Amerikassa sekä Aasian ja Tyynenmeren alueella investoinneilla, yritysostoilla ja yhteisyrityksillä liiketoiminnan saavuttaessa huippunsa vuonna 2017.

Vuonna 2012 Teknoware osti Yhdysvaltalaisen Trans-Lite Inc.:n (myöhemmin Teknoware Inc.) palvelemaan Pohjois-Amerikan ajoneuvovalaistusmarkkinoita. Vuonna 2018 yritys muutti nykyiseen sijaintiinsa Etelä-Carolinaan.

Yhteisyritys The Teknoware Sverige AB perustettiin vuonna 2015 tavoitteena Ruotsin turvavalaistusmarkkinoiden valloitus.

Vuonna 2017 sai alkunsa uusi toimipaikka Puolan Wroclawissa tehtävänään palvella Keski-Euroopan bussi- ja raideliikenteen valaistusmarkkinoita. 

Vuonna 2018 Teknowaresta tuli saksalaisen turvavalaistusvalmistajan Dr. Ing. Willing GmbH:n suurin osakkeenomistaja.

Vuonna 2019 Teknoware osti Isossa-Britanniassa kotipaikkaansa pitävän Invertec Holdingsin, jolla oli toimintoja Ison-Britannian lisäksi Malesiassa. Näin syntyivät uudet yritykset Teknoware UK Limited ja Teknoware Asia Sdn. Bhd.

Suomessa Teknoware laajensi ja nykyaikaisti tuotantotilojaan Lahdessa vuonna 2016.

Teknowaren tarina jatkuu yrityksen aloittaessa uuden vuosikymmenen samalla luottamuksella ja sitoumuksella, jotka ovat auttaneet sitä kasvamaan vaatimattomasta alusta maailman johtavaksi ajoneuvo- ja turvavalaistuksen toimittajaksi.

Vuonna 2020 Malesiaan rakennettiin uusi nykyaikainen tehdas, jossa valmistetaan bussien sisäpaneeleja Aasian ja Tyynenmeren alueen asiakkaille.

Liittyvät sivut

Teknowaren ratkaisut

Raideliikenne

Raideliikenne

Turvavalaistus

Turvavalaistus

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa ja lue tuoreimmat uutiset: