Škoda Transtech: Spårvagn i Tammerfors, Finland

Teknowares lösningar lyser upp spårvagnen i Tammerfors

Den första spårvagnen i Tammerfors började testköras i maj 2021, och den reguljära spårvägstrafiken inleddes i augusti 2021. Spårvägen byggdes för att underlätta vardagslivet i den snabbväxande staden och för att stödja dess utveckling. Teknoware försåg spårvagnen med en komplett taklösning som innefattade strukturerna och de integrerade lamporna samt den smarta elektronik som används för att styra dem.

Tammerfors är den tredje största staden i Finland och den största inlandsstaden i Norden. Den snabbväxande staden har beslutat att satsa på att utveckla kollektivtrafiken med hjälp av rullande materiel. Tammerfors spårvagn, Tampere Ratikka, trafikerar de mest överbelastade sträckningarna i kollektivtrafiken och främjar stadens utveckling. Även om befolkningen i staden växer måste transporterna fortfarande vara miljövänliga.

Tammerfors spårvagn använder ForCity Smart Artic X34-spårvagnar som tillverkas i Kajana, vid Škoda Transtech Oy:s anläggning i Otanmäki. Trafiken drivs av en transportallians som bildats av VR Group, Tampereen Raitiotie Oy (Tammerfors spårvägar) och Tammerfors stad. Tammerfors spårvagn, Tampere Ratikka, är den hittills största spårvagnskonstruktionen som tillverkats i Norden – den kan ta upp till 264 passagerare åt gången.

Att arbeta tillsammans med Teknoware har varit produktivt och vi kommer att fortsätta att söka efter nya lösningar tillsammans för att förbättra reseupplevelsen även i framtiden”, Ollipekka Heikkilä, försäljningschef på Light Rail Solutions på Škoda Transtech.

Belysning handlar om säkerhet – utan att kompromissa med bekvämligheten

Spårvagnen Tampereen Ratikka i Tammerfors är tillgänglig, rymlig, luftkonditionerad och särskilt utformad för nordliga förhållanden. Förutom komfort är säkerheten av stor betydelse vid utformningen av spårvagnen. Belysning spelar en central roll i detta.

Teknoware levererade hela taket till spårvagnen, inklusive panelkonstruktionerna och belysningslösningen, som består av lamporna och den elektronik som behövs för att styra dem. Belysningen är tänkt att skapa trevliga förhållanden under resorna och fungerar också som signaler till andra trafikanter för att uppmärksamma dem på den tysta spårvagnens rörelser. Signalljusremsan i fronten ändrar exempelvis färg för att visa när spårvagnen rör sig och när den står stilla.

Man kan reglera färgtemperaturen på den direkta och indirekta belysningen. Man har fäst särskilt stor vikt vid rätt belysning i kupén och vid dörröppningarna. Digitala sensorer som är installerade i sidopanelerna i taket reagerar automatiskt på mängden dagsljus och anpassar innerbelysningen till optimal nivå.

I taket döljer sig smart elektronik

Teknoware är känt över hela världen som expert inom belysning. För spårvagnen i Tammerfors, Tampere Ratikka, levererade företaget en komplett lösning som garanterar förskruvningarna till belysningen och dess funktion i alla situationer. Förutom lamporna och den elektronik som används för att styra dem levererade Teknoware en komplett taklösning till spårvagnen, inklusive konstruktioner.

”Tampere Ratikka var på det hela taget ett intressant projekt för oss, eftersom det rent konkret visar vår expertis, inte bara inom belysning utan även inom andra områden. I takpanelerna som vi levererade döljer sig smarta lösningar som vardagsresenärer kanske inte ens tänker på,” säger Esa Melkko, affärschef på Teknoware.

Lokal produktion är en strategisk lösning

Lokal närvaro är av strategisk betydelse för Teknoware. Takkonstruktionerna och belysningslösningarna i Tampere Ratikka är designade och tillverkade i Finland, precis som för ForCity Smart Artic-spårvagnarna. Teknoware har produktionsanläggningar i olika delar av världen, till exempel både i Asien och i Nordamerika, vilket gör att vi enkelt kan erbjuda lösningar för projekt på olika kontinenter. Det gör att våra produkter redan finns tillgängliga och bidrar bland annat till att minska den miljöpåverkan som orsakas av långväga transporter.

Teknoware försåg spårvagnen Tampere Ratikka med

Belysning

  • Direkt och indirekt belysning med färgtemperaturreglering
  • Signalljus ovanför dörröppningar
  • Belysning i kupén
  • Signalljusremsa och belysning till logotypen i fronten på spårvagnen

Taklösningar

  • Tak och ram i kupén
  • Tak och ram vid ingången
  • Ventilationskanaler och stödkonstruktioner

Kontakta oss

Kontakta våra experter på divisionen för järnväg på sales@teknoware.com för att ta reda på hur vi kan hjälpa dig med alla dina behov inom rullande materiel.

Lösningar för rullande materiel

Innerbelysning

Innerbelysning

Inredningslösningar

Inredningslösningar