Teknowares historia

Teknowares historia

Teknoware har sedan 1972 levererat en rad olika system för innerbelysning för kommersiella fordon och nödbelysningssystem för publika utrymmen och fartyg.

Företaget är nu verksamt på många olika platser på tre kontinenter.

1970-talet – Från tidiga innovationer till export

Teknowares historia börjar 1972 när Teknoware Oy grundades i Lahtis, Finland, av ingenjören Kalervo Virtanen och hans affärspartner, elektroingenjören Matti Vataja. Det familjeägda företagets produktutveckling började i Virtanens enkla bastu.

Teknowares första innovation var belysningsomvandlaren TRM-30 som Virtanen utvecklade på sitt skrivbord i den där bastun. Omvandlaren öppnade dörren till fordonslösningsverksamheten och tekniskt utgjorde kärnan för nöd- och reservbelysningen, som först tillverkades 1974.

På 1980-talet var Teknoware på väg mot en snabb global tillväxt, som drevs av innovativa produkter, stora kunder som Mercedes-Benz och ny lagstiftning som krävde nödbelysning.

Teknowares portfölj utökades med bland annat belysning för vägskyltar utrustade med lysrör, elektriska säkerhetslister och nödbelysning. År 1989 utvecklade Teknoware och tog patent på det automatiska testsystemet för nödljus, Exitest TW2000. Det underlättade kontrollprocessen för reservbelysning i stora byggnader som sjukhus, hotell och kontor.

På 1980-talet hade Teknoware utvecklat en arbetsplatskultur som byggde på en positiv arbetsmoral, kamratskap och en ambition om att uppnå mål som delades av både ledningen och medarbetarna. Den förstärktes ytterligare av olika aktiviteter och evenemang, som exempelvis frivilligt trädgårdsarbete, jul- och vårfester med mera.

Efter att ha lett Teknoware i 15 år gick Kalervo Virtanen i pension 1987. Därefter övergick ägarskapet för Teknoware till Rauno Mattila och Traforek Oy. Ända sedan dess, och trots generationsskiften, ägs Teknoware fortfarande av Rauno Mattilas avkomlingar och deras familjeföretag Teknopower Oy.

1990-talet – Genombrott inom teknik och marknader

Under 1990-talet fortsatte Teknoware att växa trots lågkonjunkturen i Finland. Företaget blev den ledande leverantören av innerbelysning för bussar i Europa.

När Teknoware började dominera marknaden för bussbelysning i Europa fattade företaget beslutet att investera i produktion av nödbelysning samt export av tågbelysning och omvandlare. Inom nödbelysning lanserades de första LED-armaturerna för utgångar och bolagets innovation, belysning med likström, DC power light, hjälpte kunderna att spara in på kostnaderna jämfört med traditionella system. SMD-tekniken började användas inom elektronikproduktionen och produktionsanläggningarna och kontorslokalerna i Lahtis byggdes ut i mitten av 1990-talet.

Teknoware var ett av de första finska företagen som certifierades enligt ISO 9001 (1992) och ISO 14001 (1999). De nya kvalitetsstandarderna ansågs viktiga både av företaget och dess kunder.

Efter stora framgångar på den europeiska marknaden började Teknoware framgångsrikt att bearbeta marknaderna i USA och Australien. År 1996 tilldelades företaget exportpriset av Finlands president  Martti Ahtisaari.

På 2000-talet hade Teknoware erövrat en tredjedel av den globala marknaden för fordonsbelysning och började ta fler marknadsandelar i den internationella nödbelysningssektorn.

Tillväxten drevs återigen av ny teknik och innovationer. Teknoware började tillverka LED-lampor och använde mikroprocessorteknik för första gången. Några av de nya produktinnovationerna var de första adresserbara centrala batterisystemen och de första centrala övervakningssystemen.

Efter att ha blivit marknadsledande inom nödbelysning i Finland började Teknoware exportera nödbelysning från grunden 2002.

2008 etablerades samriskföretaget Teknoware Middle East för att betjäna marknaderna i Mellanöstern, Afrika och Indien.

2010-talet – Expansion över världen

Under 2010-talet expanderade Teknoware sin verksamhet i Europa, Nordamerika och Asien-Stillahavsområdet genom investeringar, förvärv och samriskföretag och verksamheten växte till rekordnivå 2017.

Under 2012 förvärvade Teknoware det amerikanska företaget Trans-Lite Inc. – senare Teknoware Inc. – för att betjäna den nordamerikanska marknaden för fordonsbelysning. Företaget flyttade till sin nuvarande plats i South Carolina 2018.

Samriskföretaget Teknoware Sverige AB bildades 2015 med målet att erövra den svenska marknaden för nödbelysning.

2017 etablerades en ny anläggning i Wroclaw i Polen för att betjäna de centraleuropeiska marknaderna för buss- och järnvägsbelysning. 

Under 2018 blev Teknoware majoritetsägare i den tyska nödbelysningstillverkaren Dr. Ing. Willing GmbH.

2019 förvärvade Teknoware det brittiska företaget Invertec Holdings, som hade verksamhet i Storbritannien och Malaysia, och blev Teknoware UK Limitedi Storbritannien och Teknoware Asia Sdn. Bhd. i Malaysia.

I Finland byggde Teknoware ut och moderniserade sin produktionsanläggning i Lahtis under 2016.

Teknowares historia fortsätter och företaget inleder det nya decenniet med samma självförtroende och engagemang som bidragit till dess tillväxt, från den blygsamma starten till att bli en ledande aktör på fordons- och nödbelysningsmarknaderna runt om i världen.

2020 byggdes en ny modern fabrik i Malaysia för att leverera inredningspanellösningar för bussar till kunder i Asien och Stillahavsområdet.

Mer om Teknoware

Våra divisioner

Följ oss på sociala medier för att ta del av våra senaste nyhetsuppdateringar: