Ljusstyrning

Lösningar för ljusstyrning för rullande materiel

Teknoware erbjuder ett sortiment av ljusstyrningsenheter (Lighting Control Units, LCU) för att hantera och styra innerbelysning i tåg, spårvagnar och annat rullande materiel. Ljusstyrningsenheten kan anslutas till tågets egen dator via tågets kontrollsystem, via ett annat liknande nätverk (t.ex. RS-485) eller med in-/utgångssignaler. Ljusstyrningsenheten kan även skicka diagnostiska data till tågets dator och ge information som underhållspersonalen kan använda i planeringen av framtida underhållsarbete.

Smart ljusstyrning

Tågresandet utvecklas i allt snabbare takt – inte bara på spåren utan även inuti tågvagnarna. Teknoware använder nu Ethernet-anslutning och Sakernas internet för att uppnå nya nivåer av effektivitet och enhetlighet i belysningslösningar för alla typer av rullande materiel. Teknowares NXC-serie är ett utmärkt exempel på detta och erbjuder en rad olika lösningar för intercitytåg, pendeltåg, spårvagnar och tillbyggnadsprojekt inom belysning.

Enkel styrning

Det finns en rad olika möjligheter med ljusstyrningsenheter (LCU), som i många fall kan styras bekvämt via en webbläsare som fungerar som ett gränssnitt som har ett stort urval av underhållsverktyg och parametrar som säkerställer smidig och flexibel drift. Belysningen kan justeras för att passa alla scenarier som kan uppstå.

Human Centric Lighting (HCL-belysning)

HCL-belysning gör det möjligt att styra intensiteten och temperaturen på det vita ljuset enligt tid och datum, och kan därför användas för att efterlikna naturligt solljus. Exempelvis kan olika månadsscheman ställas in för att följa de naturliga tiderna för soluppgång och solnedgång.

LED-belysning kan användas för att matcha vår naturliga dygnsrytm, men det fungerar också för mer lekfulla användningsområden, som att programmera RGB-belysning för att matcha färgerna i ett lokalt idrottslag eller teman för att fira olika högtider. Smart användning av belysning kan till och med förhindra potentiell överbeläggning under rusningstid genom att styra passagerarna till mindre överbelastade delar av tåget.

Ökad effektivitet och komfort med aktiv ljusstyrning

Vid aktiv ljusstyrning används sensorer för att reglera innerbelysningen i tågvagnen enligt yttre faktorer, exempelvis dagsljus. Styrenheten kan ställas in så att den uppfyller minimikraven för belysningen, varefter önskad belysningsnivå uppnås genom optimal användning av lamporna, vilket ger minimal energiförbrukning och maximal livslängd för LED-lamporna.

Teknoware Traintelligence™ (Train-IQ™)

Teknoware Traintelligence™, även kallat Train-IQ™, är nästa generations belysningssystem. Systemet har omfattande datainsamlingskapacitet med en extraordinär kontrollnivå ända ner till enskilda komponenter. Train-IQ™ ger tågoperatörer en mängd nya möjligheter att förhöja passagerarnas upplevelse.

Teknoware Traintelligence™ är en dubbelriktad 4-trådsbuss som erbjuder separat styrning av varje enskild armatur samt möjliggör separat övervakning och diagnostik av varje enskild armatur. Armaturerna kan också styras i grupper och dessa grupper kan konfigureras om vid behov. Alla ändringar av belysningen görs på ett smidigt sätt, så att det inte blir några märkbara omedelbara förändringar av färg eller intensitet. På så sätt säkerställer man att förändringar i belysningen både är behagliga för passagerarna och i stort sett inte märks av.

De främsta fördelarna med Traintelligence™:

  • Förbättrad diagnostik i realtid
  • Möjliggör tillståndsbaserad övervakning (Condition-based Monitoring, CBM) av armaturer
  • Ett nätverk eller flera nätverk – extremt enkel kabeldragning
  • Kabeldragningen är alltid densamma oavsett typ av armatur
  • Ökad noggrannhet och större tillförlitlighet
  • Automatisk adressering – ett armaturbyte kräver inget extraarbete

Ladda ner broschyren om NXC-serien

Huvudfunktioner

Justerbara vita toner

Det finns LED-lampor med ett ljusintervall på 3 000–5 000 K.

RGBW-färger

Färgtonen kan justeras efter behov.

Stegvis reglering av dimning eller PWM-dimning

Välj den typ av dimning ni föredrar.

Nattljus och stämningsljus – tillgängliga alternativ

Se till att belysningen smälter in sömlöst i miljön.

Nödbelysning som tillval

Vår integrerade belysningslösning kan innefatta nödbelysningsfunktioner vid behov.

Teknowares lösningar för rullande materiel

Inrednings­lösningar

Inrednings­lösningar

Inner­belysning

Inner­belysning

Ytterbelysning

Ytterbelysning

Hur du kontaktar våra säljteam…

Distributörer och försäljningskontor för Teknowares division inom järnväg över hela världen: