Škoda Transtech: Tampereen Ratikka

Teknowaren ratkaisut valaisevat Tampereen Ratikkaa

Ensimmäisen Tampereen Ratikan testiajot aloitettiin toukokuussa 2021, ja varsinainen liikennöinti alkoi elokuussa 2021. Raitiotie rakennettiin sujuvoittamaan nopeasti kasvavan kaupungin arkea ja tukemaan sen kehitystä. Teknoware toimitti Ratikkaan koko sisäkattoratkaisun, joka sisälsi rakenteet, niihin upotetut valaisimet sekä valaistuksen hallintaan tarvittavan älykkään elektroniikan.

Tampere on Suomen kolmanneksi suurin kaupunki ja Pohjoismaiden suurin sisämaakaupunki. Voimakkaasti kasvava kaupunki haluaa panostaa raiteilla kulkevan joukkoliikenteen kehittämiseen. Tampereen Ratikka palvelee joukkoliikenteen ruuhkaisimpia osuuksia ja tukee kaupungin kehitystä. Vaikka kaupungin väestö kasvaa, liikenteen on edelleen oltava ympäristöystävällistä.

Tampereen Ratikan ForCity Smart Artic -raitiovaunut valmistettiin Kajaanissa, Škoda Transtech Oy:n Otanmäen tehtaalla. Liikennöinnistä vastaa liikennöintiallianssi, jonka muodostavat VR-Yhtymä, Tampereen Raitiotie Oy ja Tampereen kaupunki. Tampereen Ratikka on tähän mennessä suurin Pohjoismaissa valmistettu raitiovaunu – sen kyytiin mahtuu jopa 264 matkustajaa

Yhteistyö Teknowaren kanssa on ollut antoisaa, ja tulemme myös tulevaisuudessa etsimään yhdessä uusia ratkaisuja matkustuskokemuksen parantamiseen”, sanoo Škoda Transtechin myynnistä ja tuoteperheen kehittämisestä vastaava päällikkö Ollipekka Heikkilä.

Valaistus lisää turvallisuutta ja mukavuutta

Tampereen Ratikka on esteetön, tilava, ilmastoitu ja suunniteltu erityisesti pohjoisiin olosuhteisiin. Ratikassa on panostettu mukavuuden lisäksi turvallisuuteen, ja valaistus on siinä keskeisessä osassa.

Teknoware toimitti Ratikkaan koko sisäkattoratkaisun sisältäen rakenteet sekä valaisimet ja niiden hallintaan tarvittavan älykkään elektroniikan. Valaistuksen avulla pyritään luomaan miellyttävät matkustusolosuhteet ja viestimään muille liikenteessä oleville hiljaa kulkevan raitiovaunun liikkeistä. Esimerkiksi Ratikan huomiovaloraita muuttaa väriään sen mukaan, onko vaunu liikkeessä vai ei.

Suoran ja epäsuoran valaistuksen värilämpötilaa on mahdollista säätää. Ohjaamon ja kulkuaukkojen hyvään valaistukseen on kiinnitetty erityistä huomiota. Sivukattopaneeleihin asennetut digitaaliset sensorit reagoivat automaattisesti päivänvalon määrään ja mukauttavat sisävalaistuksen optimaaliseksi.

Sisäkatto kätkee älykästä elektroniikkaa

Teknoware tunnetaan maailmalla valaistuksen asiantuntijana. Tampereen Ratikkaan yritys toimitti kokonaisratkaisun, jolla taataan valaistuksen sopivuus ja toimivuus kaikissa tilanteissa. Valojen ja niiden ohjaukseen tarkoitetun elektroniikan ohella Teknoware toteutti Ratikkaan koko sisäkattoratkaisun rakenteineen.

”Tampereen Ratikka oli meille kaiken kaikkiaan kiinnostava projekti, sillä se kertoo konkreettisesti osaamisestamme myös muulla kuin valaistuksen alalla. Toimittamamme kattopaneelit kätkevät sisäänsä älykkäitä ratkaisuja, joita tavallinen matkustaja ei välttämättä tule edes ajatelleeksi”, kertoo Teknowaren liiketoimintajohtaja Esa Melkko.

Paikallinen tuotanto on strateginen valinta

Paikallisuus on Teknowarelle strategisesti tärkeää. Tampereen Ratikan sisäkattorakenteet ja valaistusratkaisut suunniteltiin ja valmistettiin Suomessa, kuten myös ForCity Smart Artic -raitiovaunut. Teknowarella on tuotantolaitoksia eri puolilla maailmaa, esimerkiksi Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa. Niiden avulla voidaan toimittaa sujuvasti tuotteet projekteihin eri mantereilla. Tämä nopeuttaa saatavuutta ja vähentää osaltaan muun muassa pitkän matkan kuljetusten aiheuttamia ympäristökuormituksia.

Teknoware toimitti Tampereen Ratikkaan seuraavat ratkaisut:

Valaistus

  • Suora ja epäsuora valaistus värilämpötilan säädöllä
  • Huomiovalot oviaukkojen yläpuolella
  • Ohjaamon valaistus
  • Huomiovaloraita ja logovalo raitiovaunun keulassa

Kattoratkaisu

  • Ohjaamon sisäkatto ja runko
  • Eteisen sisäkatto ja runko
  • Ilmastointikanavat ja kannakkeet

Tuotteet ja ratkaisut raideliikenne

Sisävalaistus

Sisävalaistus

Sisärakenteet

Sisärakenteet

Ulkovalaistus

Ulkovalaistus