Centralbatteri

Central batterienhet

I ett centralt belysningssystem delar nöd- och utrymningsbelysningen på en gemensam strömförsörjning från en central batterienhet. I sin grundläggande form övervakar det centrala batterisystemet huvudspänningen, upprätthåller laddningen av batterierna och levererar ström till de armaturer som upprätthålls i normalläge. När huvudspänningen försvinner förser den centrala batterienheten alla anslutna armaturer med ström från batteriet.

Konstruktionen för nödbelysningen och nödutgångarna som är anslutna till den centrala batterienheten är enkel och ekonomisk eftersom armaturerna inte har någon egen reservkraftkälla. Batterierna kan bytas centralt och systemet kan styras med hjälp av en användarpanel.

Centrala batterisystem anses ofta endast lämpliga för större fastigheter, men med tanke på hur enkelt det är med obligatorisk övervakning och underhåll kan det vara den bästa lösningen även för mindre projekt med bara ett par dussin armaturer.

De nödljus och nödutgångsljus som används med den centrala batterienheten måste vara lämpliga för både AC- och DC-spänning. Alla våra centrala batterienheter uppfyller kraven i EN 50171.

Tekniska lösningar för centrala batterienheter


TapsaCTRL – en adresserbar central batterienhet

När det gäller livscykelkostnader är en adresserbar central batterienhet den mest ekonomiska lösningen för en central nödbelysningsanordning. En adresserbar central batterienhet har fördelen att utöver den centrala batterienheten kan även de nödljus och nödutgångsljus som är anslutna till systemet övervakas centralt. Adresserbara centrala batterienheter passar både för små lösningar med ett par dussin armaturer och en central batterienhet och för fjärrstyrda lösningar med tusentals armaturer. Systemet gör automatiskt de armatur- och batteritester som krävs, vilket gör att man sparar in betydligt på underhåll och reparationer, särskilt i stora fastigheter. Systemet är enkelt att installera eftersom det inte behövs några separata datakablar. Informationen överförs mellan den adresserbara centrala batterienheten och de armaturer som är anslutna till den via strömkablar. Eftersom systemet automatiskt känner av de anslutna armaturerna är det också enkelt att ta i drift och anpassa vid behov.

Det adresserbara systemet är kompatibelt med våra externa moduler och fjärrövervakningslösningar. De externa modulerna möjliggör separat styrning av armaturer efter lokala behov, och fjärrövervakningssystemen kan användas för centraliserad övervakning av flera centrala batterienheter och för central datainsamling. Våra adresserbara centrala batterienheter kan också anslutas till byggnadsledningssystemet, vilket gör övervakning och testning av nödbelysning till en del av fastighetsförvaltningen.

Fördelar

  • Systemet är självlärande, och ger möjlighet till automatisk konfigurering under igångkörningen.
  • Automatisk övervakning av enskilda armaturer liksom batteriets laddningstillstånd.
  • Automatisk testning av armaturer med fasta intervall.
  • Automatisk testning av batteriets livslängd med fasta intervall.
  • Flera alternativ för styrning av armaturer och fjärrövervakning av systemet.
  • Upp till 32 armaturer kan ingå i samma krets (lokala begränsningar kan förekomma).
  • Enligt standarderna EN 50171 och EN 62034

Icke-adresserbar central batterienhet

En central icke-adresserbar batterienhet passar för små eller medelstora fastigheter där övervakning och underhåll av de armaturer som är anslutna till systemet kan utföras manuellt. Alla åtgärder som har med användningen av systemet att göra, exempelvis att testa batteriets livslängd, kan utföras via systemets användarpanel. Panelen har också indikeringslampor för övervakning av batteristatus och för felmeddelanden.

Fördelar

  • Minskar underhålls- och reparationskostnaderna för nödbelysningssystemet.
  • Centraliserat batteribyte är möjligt eftersom armaturerna inte har någon egen reservkraftkälla.
  • Alla åtgärder som har med användningen av den centrala batterienheten att göra kan utföras via en användarpanel.
  • Uppfyller kraven i EN 50171.
Icke-adresserbar central batterienhet

Adaptivt nödbelysningssystem

I vårt sortiment hittar du även adaptiva nödutgångsljus. De kan användas för att införa ett system som anpassar sig efter typen av risk och platsen i realtid. Man kan exempelvis förbjuda tillträde till utrymningsvägar som har blivit farliga. Syftet med ett adaptivt system är att påskynda evakueringen och öka säkerheten vid evakueringen. Rådfråga våra säljare av nödbelysning om du vill veta mer.


Fjärrstyrning av nödbelysning

Fjärrstyrning av nödbelysning gör det lättare att övervaka systemet. Den ger kontinuerliga data i realtid om nödbelysningssystemet och alla utförda tester sparas i en elektronisk logg. Centraliserad fjärrstyrning finns både för de centrala belysningssystemen och de fristående enheterna. Fjärrövervakningssystemet kan också integreras som en del av byggnadsledningssystemet eller tillhandahållas som en molntjänst.

Andra lösningar

Fristående system

Fristående system

Lösningar för fjärrövervakning

Lösningar för fjärrövervakning

Produkter och lösningar i fokus

Produkt­databas

Produkt­databas

Teknoware Escap

Teknoware Escap

MyTeknoware

MyTeknoware

Annan relevant information

Broschyrer och instruktioner

Broschyrer och instruktioner

Terminologi

Terminologi

Hur du kontaktar våra säljteam…

Teknowares distributörer och försäljningskontor inom nödbelysning över hela världen: