Valaistuksen ohjaus

Linja-autojen valaistuksen ohjaus

Riippumatta ajoneuvoon valitun valaistuksen tyylistä ja tyypistä Teknowarella on kattava valikoima valaistuksen ohjausratkaisuja, joilla saadaan luotua joka tilanteeseen ja vuorokaudenaikaan sopiva tunnelma. Sisävalaistuksen taso voidaan jopa mukauttaa ajoneuvon ulkoisiin valaistusoloihin. Myös valaistuksen värilämpötilaa on mahdollista muuttaa, joko osana aktiivista ohjausjärjestelmää tai erillisenä valaistustoimintona.

Valaistusjärjestelmät ovat integroitavissa suoraan ajoneuvon ohjausjärjestelmiin tai niitä voidaan ohjata toimittamillamme lisäkomponenteilla. Valonohjausyksiköllä on mahdollista määrittää, mitä toimintoja yhdistetään ajoneuvon sisävalaistusjärjestelmään ja miten valaistus ajoneuvon sisällä jaetaan. Valikoimamme sisältää monia toimintoja ja vaihtoehtoja toiveiden mukaisen älyvalaistuksen toteuttamiseen.

Valonohjausyksikkö voidaan liittää ajoneuvon omaan tietokoneeseen tulo- ja lähtösignaalien, CAN-väylän tai muun vastaavan verkon (RS-485, RS-232 tms.) kautta. Valaistusta voidaan tietenkin ohjata ajoneuvon omalla tietokoneella, mutta yksi valonohjausyksikön hyödyistä on valojen diagnostiikkatietojen tuottaminen. Valonohjausyksikkö voi lähettää nämä diagnostiikkatiedot ajoneuvon tietokoneeseen, mikä auttaa huoltohenkilöstöä tulevien huolto- ja kunnossapitotöiden suunnittelussa.

Värilämpötilan säätö

Säätämällä värilämpötilaa sopivaksi matkastakin tulee mukavampi ja viihtyisämpi. Valkoisen valon säätöalue kattaa hyvin pienin säätövälein kaikki sävyt lämpimästä valkoisesta kylmään valkoiseen välillä 3 000–5 000 K tai jopa 7 000 K. Säätöalueelta on mahdollista valita mikä tahansa värilämpötila.

Värilämpötilan säätö voi vaikuttaa ihmisen aktiivisuustasoon ja lisäksi tehdä matkustusympäristöstä miellyttävämmän. Kuumana kesäpäivänä kylmä valkoinen valo ajoneuvossa voi saada aikaan viileän tunteen, kun taas kylmänä päivänä lämpimät valkoisen sävyt tuovat tilaan lämpöä.

Aktiivinen valaistuksen ohjaus

Aktiivisessa valaistuksen ohjauksessa ajoneuvon sisätilojen valaistusta säädetään tunnistimien avulla ulkoisten valaistusolojen mukaan. Ohjausyksiköllä voidaan asettaa valaistuksen vähimmäisedellytykset, jolloin haluttu valaistustaso saavutetaan käyttämällä valoja optimaalisesti. Näin säästetään energiankulutuksessa ja saavutetaan LED-valojen pitkä käyttöikä.

Aktiivisen valaistuksen ohjauksen tärkein tavoite on säästää energiaa päivänvalon aikaan vähentämällä keinovalon käyttöä ajoneuvon sisällä. Valoanturit mittaavat valaistustasoja ajoneuvossa ja tasojen ollessa vaadittua korkeammat valaistuksen ohjausyksikkö himmentää keinovaloa. Vaadittu taso on asetettu ajoneuvon valmistusvaiheessa, mutta esiasetusta voidaan muuttaa milloin tahansa myöhemmin sopivalla säätömenetelmällä. Vaaditut tasot tallennetaan valaistuksen ohjausyksikön pysyvään muistiin.

Aktiivisen valaistuksen ohjauksen avulla voidaan saavuttaa vuositasolla jopa 40 prosentin energiasäästöt. Säästetyn energian määrä riippuu ajoneuvon käyttöalueesta. Energiansäästö ei kuitenkaan ole aktiivisen valaistuksen ohjauksen ainoa hyöty, sillä myös valonlähteiden käyttöikä on pidempi. Tämän mahdollistaa valonlähteiden käyttö pienemmällä teholla suurimman osan päivää.

Nykyaikaisia LED-valoja käytettäessä valojen käyttöikä voi jopa kaksinkertaistua. Tämä on mahdollista erityisesti päivänvalotuntien aikana, kun lämpötilat ajoneuvon ulkopuolella ja katon sisällä ovat paljon korkeammat kuin yöllä. Aktiivinen valaistuksen ohjaus alentaa LED-valojen lämpötilaa laskemalla niiden tehoa, ja juuri lämpötilan tiedetään vaikuttavan eniten ledien käyttöikään.

Paljon himmennysvaihtoehtoja

Teknowarella on kattava valikoima muutaman kiinteän himmennystason sisältäviä vaihtoehtoja myös ajoneuvoihin, joissa ei tarvita aktiivista valaistuksen ohjausta, vaan yksinkertaisempi himmennysratkaisu riittää. Yksinkertaisemmatkin ratkaisut takaavat himmennyksen perusedut, kuten energiansäästön sekä tuotteiden pidemmän käyttöiän, ja mahdollistavat ajoneuvossa erilaiset valaistustasot eri tilanteisiin.

Tärkeimmät ominaisuudet

Säädettävä valon värisävy

Värisävyä voidaan säätää vuorokaudenajan tai ulkolämpötilan mukaan.

RGBW-valaistus

Ajoneuvossa käytetyt värisävyt voidaan mukauttaa eri tarpeisiin, ja käyttää bussissa vaikkapa urheilujoukkueen joukkueen värejä.

Himmennys

Himmennys vähentää valon heijastumista ja energiankulutusta ja parantaa valaisinten käyttöikää.

Yö- ja tunnelmavalaistuksen vaihtoehdot

Valaistus voidaan mukauttaa saumattomasti ympäristöön.

Muunneltavuus

Älykkäillä valonohjausyksiköillä voidaan määrittää, mitä toimintoja yhdistetään ajoneuvon sisävalaistusjärjestelmään.

Valaistus- ja sisustusratkaisut ajoneuvoihin

Asiantuntijat apunasi

Haluatko lisätietoja Teknowaren tuotteista ja ratkaisuista? Kysy lisää ajoneuvomyynniltämme: