Usein kysyttyä

Miten voimme auttaa?

Kokosimme tälle sivulle usein kysytyt kysymykset turvavalaistukseen liittyen. Mikäli haluat lisätietoja tai tilata esimerkiksi koulutuksen tuotteisiin ja turvavalaistuksen vaatimuksiin liittyen, ota meihin yhteyttä emexit@teknoware.com.

Usein kysytyt kysymykset

Turvavalaistuksen tarkoitus on varmistaa ihmisten turvallinen poistuminen kiinteistöstä kaikissa olosuhteissa. Rakennusten poistumisjärjestelyistä säädetään rakentamismääräyskokoelman julkaisussa E1 ja pelastuslaissa 379/2011.

Poistumisreittien valaistuksesta säädetään Sisäasianministeriön asetuksessa SMa805/2005, joka poistumisopasteiden ja valaisimien osalta viittaa standardeihin SFS-EN 1838 ja SFS-EN 60598-2-22. Sovellusohjeita ja mm. opasteille asetetut vaatimukset löytyvät myös viimeisimmästä ST-käsikirjasta.

Lisätietoa turvavalaistuksen vaatimuksista löydät turvavalaistuksen suunnittelu- ja tarkastusoppaastamme.

Pelastuslain 29.4.2011/379 mukaan näihin liittyvistä velvoitteista vastaa rakennuksen yleisten tilojen ja koko rakennusta palvelevien järjestelyiden osalta rakennuksen omistaja, haltija ja toiminnanharjoittaja osaltaan, sekä huoneiston haltija hallinnassaan olevien tilojen osalta.

Tässä laissa tai muissa säädöksissä vaaditut tai viranomaisten määräämät varusteet ja laitteet on pidettävä toimintakunnossa sekä huollettava ja tarkastettava asianmukaisesti.

Voit myös pyytää Teknowaren Tekniseltä palvelulta tarjouksen ennakoivasta turvavalojärjestelmän huollosta sekä korjauspalvelusta.

Standardin EN 51072 mukaan keskusakustojärjestelmän merkinantolaitteiden silmämääräinen tarkistus on suoritettava päivittäin. Turvavalaistusjärjestelmän ja valaisinten toimintatestaus on suoritettava minimissään kuukausittain ja täyden toiminta-ajan kestotesti kerran vuodessa.

Sisäasianministeriön asetus 805/2005 edellyttää laadittavaksi kunnossapito-ohjelman, johon kaikki tehdyt huollot, testaukset ja muutokset tulee merkitä. Kunnossapitoohjelma ja -päiväkirja on pyydettäessä esitettävä alueen pelastusviranomaiselle valvontaa varten. Nettisivuiltamme löytyy täytettävä huoltopäiväkirja, johon nämä merkinnät voi tehdä.

Tehdastoimituksissa toimitusaika tuotekatalogistamme löytyville tuotteille on pääsääntöisesti noin kaksi (2) viikkoa. Toimitusaika vahvistetaan tilauksen yhteydessä ja nopeampaa toimitusta kannattaakin tarvittaessa tiedustella tilausta tehtäessä.

Kaikissa kysymyksissä voit ottaa yhteyttä myyntiimme: emexit@teknoware.com.

Asennus- ja huolto-ohjeet tulevat aina tuotteen mukana, ja ne voi ladata myös tuotekohtaisesti kunkin tuotteen omalta sivulta Teknowaren tuotetietokannasta.

Eulumdat-valonjakotiedostot löytyvät valaisinkohtaisesti kunkin tuotteen omalta sivulta Teknowaren tuotetietokannasta.

Turvavalokeskus kannattaa valita ensisijaisesti sähkösuunnittelijan suunnitelman mukaisesti. Meiltä löytyy osoitteellisella testauksella varustettuja sekä perinteisiä turvavalokeskuksia.

Keskus valitaan järjestelmän lähtöjännitteen (24 V tai 230 V) ja haluttujen ominaisuuksien mukaisesti. Valaisinkuorma määrittelee keskuksen koon ja valaisinryhmien määrän.

Lisätietoja järjestelmistä saat sekä tuotetietokannastamme tai teknologiat -sivultamme.

Se, tarvitaanko erillistä akkukaappia, riippuu keskuksesta ja akuista. Joissakin keskusmalleissa, esimerkiksi 24-keskuksessa, akut mahtuvat keskustilaan, eikä erillistä kaappia tarvita. Erillisen akkukaapin lisäksi tarvitset myös akkukaapelit. Tiedot akuista, akkukaapeista ja -kaapeleista löydät Teknowaren tuotekatalogista (PDF).

Akkukaappi määräytyy siihen tulevien akkujen koon sekä valitun turvavalokeskuksen mukaan. Tuotekatalogimme (PDF) keskuskohtaisista akustotaulukoista näet kullekin keskukselle soveltuvat akkukaappimallit.

Akkukaapelisarja määräytyy akkujen koon mukaan. Kullekin akulle soveltuvan akkukaapelisarjan löydät tuotekatalogimme (PDF) keskuskohtaisilta sivuilta.

Opaste voi olla joko valaisimeen kiinnitettävä valolevy tai opastelevy. Tilatessasi opastevalaisimia, poislukien opastesetillä varustettuja, ilmoita kunkin valaisimen opastesuunta sekä se, onko kyseessä yksi- vai kaksipuoleisena käytettävä opastevalaisin.

Kaikissa kysymyksissä voit ottaa yhteyttä myyntiimme: emexit@teknoware.com.

Kun tilaat TW-alkuisella tuotekoodilla valaisimia, on opaste tilattava aina erikseen. Kaikissa yksittäispakkauksissa (Y-alkuiset tuotekoodit) on mukana opastesetti, jolloin haluttu opaste kiinnitetään itse valaisimeen. Valolevyllisissä valaisimissa opaste on valmiiksi kiinni, joten haluttu nuolen suunta on ilmoitettava tilauksen yhteydessä.

Kaikissa kysymyksissä voit ottaa yhteyttä myyntiimme: emexit@teknoware.com.

Kyllä, mutta kaikissa uusissa kohteissa tulee käyttää käyttää standardin SFS-EN ISO 7010 mukaisia opasteita. Kaikkien opastevalaisinten tulee välittää sama merkitys eikä opastekuvioiden ero saa tehdä niiden merkitystä vaikeammin ymmärrettäväksi.

Lue lisää Turvavalaistuksen standardeista Suomessa.

Standardi SFS 6000-5-56 sekä kansainvälinen, harmonisoitu standardi HD 60364-5-56; 560.9.15 vaativat, että turvavalaisimet ”pitää olla tunnistettavissa esim. vähintään 30 mm halkaisijaltaan olevasta punaisesta kilvestä”.

Turvavalaisinten mukana toimitettavan tarran
merkinnät (ks. kuva):

A = turvavalokeskus
B = ryhmä
C = valaisin

Teknoware Oy myöntää kaikille tuotteilleen kahden (2) vuoden takuun. Takuun ehdot ovat yleisten sopimusehtojen NL17 mukaan.

Lisäksi myönnämme superkondensaattoreilla varustetuille Escap-yksikkövalaisimille laajennetun kahdentoista (2+10) vuoden takuun ja kaikille muille valaisimille viiden (5) vuoden laajennetun takuun.

Lisätietoja

Tuotteet

Tuotteet

Teknologiat

Teknologiat

Palvelut ja lisätiedot

Tekninen palvelu

Tekninen palvelu

Suunnit­telijat

Suunnit­telijat

Ladat­tavat mate­riaalit

Ladat­tavat mate­riaalit

Asiantuntijat apunasi

Haluatko lisätietoja turvavalaistuksen vaatimuksista tai Teknowaren turvavalaistustuotteista- ja ratkaisuista? Kysy lisää myynniltämme: